Saturday, August 11, 2012

Ayam Pongteh Mee Nyonya Style... ;)


Salam dan Selamat Berbuka,
Setelah lama memikirkan idea,
Dengan ini secara rasminya,
 aku menyahut MyChef The Gourmet Blog Challenge.
(Ayat semangat jap.hehehe).
Untuk hari ni moh kita try Ayam Pongteh MyChef dari Chef Florence.
Biasanya kita makan dgn nasi kan?
So hari ni kita try makan dgn mee plak.
Memang sedappp sangat2!!!
Sekali rasa macam sizzling claypot mee tu.
hehehe

Jom cekidaut Bahan - bahannya :

1. Ayam Pongteh MyChef by Chef Florence
2. Sepaket mee Kuning
3. Sepaket udang yg sudah dikupas kulit.
4. Fish Cake or bebola ikan (ikut citarasa sendiri)
5. Cili untuk hiasan dan cili potong untuk menambah kepedasan.

Cara-Caranya :

1. Mee haruslah dicelur dulu & diasingkan.
2. Rebuskan udang dan Fish cake/bebola ikan
(mudah nk disediakan sebab semuanya rebus sahaja.hehe)
consider healthy sebab tak perlu digoreng. ;)
3. Panaskan Ayam Pongteh MyChef.
4.  Akhir sekali,
letakkan mee & gulai ayam pongteh dlm mangkuk & kelilingkan
dgn udang dan fish cake.
5. Letakkn cili sebagai hiasan.
 * Cara penghidangan bole ikut kreativiti masing2. *

Mudah je kann???
Takyah pening2 dah.
hehehe
Ni percubaan pertama,
Insyallah kalau ada idea, akan submit banyak lagi.
hehehe
Apa2 pun Selamat Mencuba!

Jangan lupa LIKE ya! ;)






Saja nak makan guna chopstick.Nak nampak macam klasik sikit.hehe


Kalau nak tambahkan pedas,bole guna kicap cili potong.
Tapi itu ikut citarasa masing2 la.. ;)


Produk MyChef terbaaiikkkkkk!




12 comments:

Zefa NorAsmara said...

Walla.. sedap ni.

ps: ini antara idea yg ada diminda kzefa tp belum direalisasi. Kita ada cetusan yg sama nampaknya. Semoga berjaya.. :D

Cheetah said...

@zefa NorAsmara :sy punya biasa2 je kak, ni pun try submit je Mychef the gourmet blog challenge..xtau bole diterima ke x.huhuhu

Ena's Palace said...

sedapnye...terliur la tgk udang tuh

Cheetah said...

@Ena's place : hehehe.. ;)

MyChef said...

Sorry baru perasan entry ni. Saya dah upload kat myChef FB ye. https://www.facebook.com/photo.php?fbid=505421059484552&set=a.500918973268094.133327.214061348620526&type=1&theater

Cheetah said...

@MyChef : takpa, Tq MyChef!!! ;) ;)

Annisa mulia said...

Looks so yummy..
Warna chopstick-nya cantik ^^

Salmi Khairil said...

nampak sedap..nak cubalah, good luck

Dkna Abza said...

rajinya dia masak :)
kalao dekat confirm nak sikit nie..

Cheetah said...

@anisa mulia : tq2!!! vote ya! ;)

Cheetah said...

@salmi khairil : tq kak salmi ;)

Cheetah said...

@dkna abza : hehehe.. bole je..hehe