Monday, July 16, 2012

Bila gula disekat... alahai..


Salam tengahari Isnin,
Masih tertanya persoalan di kepala aku,
Adakah GULA KASAR disekat??
Tadi aku pegi ke pasaraya Haniffa Store di Jalan Masjid India.
Kedai dia agak besar gak coz its supermarket.



Bila aku sampai je, aku mencari2 gula kasar yg kaler putih tu.
Heran jugak, takkan cepat habis kot??
Yang ada cuma gula perang and gula icing tu.
So aku tanya la staff tu, mana gula kasar tu,
Then dia masuk dalam (stor) n amikkan gula tu.
Dalam hati aku "Ko sorok gula rupa2nya!!!!"
Aku tanya la staff tu, napa sorok and simpan gula dalam stor.
Dia cakap "tak tahu"
hmmm.. ok..
Aku test dia lagi,
I nak beli 2 paket gula"
Dia reply aku balik
"One packet sugar for one customer only"
Apaaa!??
Puiiiiiii!!!!
Setahu aku, kerajaan takda pula suruh peniaga2 menyekat gula.
Pelik2.

Memang panas membara je hati ni.
Aku heran teramat sangat, napa la nak sorok or sekat gula tu??
Nasib baik ada Khidmat Pengguna.hehehe
Gula tu tak bersalah pun sampai nak sekat2 n simpan dlm stor.
alahai...


Motif????





12 comments:

ELLYDA said...

naper lak.. aduh saja la kan nk sekat2 nk puasa nie..sorok gula la tuhh..naseb la lam umah ada 10kg dh..slalu sgt membeli tau2 dh 10kg

Cheetah said...

@ ellyda : tu la pasal.. heran sungguh.. tak tau la kenapa dia nak sorok gula tu..

mama aryan said...

dah nak puasa ni..mula la tu kot

Cheetah said...

@mama aryan : agaknya la kot.. tapi melampau sgt tu..huhuhu.. takut nanti masa puasa dia naikkn harga gula plak...

ELLYDA said...

sengaja la tu kang bila gula x der leh la naikkan harga..dh kompem2 la bulan puasa maisan nie cm wajib.. patu alasan dekat gerai makanan ..harga mahal sbb brg mahal..yer lah dh supplier brg mentah kasi mahal.. so jom kempen masak sendrikkk!!! ekekeke

Cheetah said...

@ ellyda : setuju2! tu la alasan yg utk org naikkn harga mkanan.. lepas ni kena masak or else bole try guna produk MyChef tu.hehehe.

ELLYDA said...

CHEETAH..MASAK SENDIRI LG PUAS ..PRODUK MY CHEF PUN 1 ALTERNATIF..TP APA KATA CHEETAH YG BUAT RODUK SENDIRI.. ELLYDA PUN BUAT CM TUE..MASAK KUAH BYK2 DAN BEKU KAN..TAHAN 3BULAN.. AGAK2 X SEMPAT.. GUNA JA KUAH TUE LEPAS MASUK BAHAN BASAH IKAN AYAM.. X DER BAHAN PENGAWET FRESH DR DAPUR KITA..

Cheetah said...

@ ellyda : o yeke? ok2.. belum penah try lagi buat mcm tu.hehe

ELLYDA said...

try la..elly bila free masak la 1 jenis lauk sekali byk.yg mana bersantan x yah lah letak..nk masak baru letak.then sejukkan kuah tu.. bahagi2 la brapa bahagian utk skali masak.. pastu bekukan.. nk masak campak jer masuk kuali taruk la bhn mentah.. best jer bunyik blender pun x der tau2 siap masak....hehehhe

Cheetah said...

@ ellyda : ok.hehehe.. tq for the info, nnt sy try.. ;)

susumanis said...

wah bagusnyer kt cni de tips yg baik especially nk masak for sahur, jazakallah khair :-)

Cheetah said...

@susumanis : yup! sharing is caring.hehe